Warmtekoudeopslag

Buiten is het koud winterweer, maar binnen is het heerlijk werken! Een duurzame manier van verwarmen middels warmtekoudeopslag zorgt op de Buitenwerkplaats voor een aangename binnentemperatuur. Hoe dat functioneert?

Warmtekoudeopslag maakt gebruik van de warmtecapaciteit van de bodem, in de zomer wordt er warmte de bodem ingebracht en in de winter wordt deze warmte er weer uitgehaald. Hiervoor zijn 6 bronnen geslagen rondom de stolp, van 60 meter diep, waar slangen zijn ingebracht die warmte uitwisselen met de bodem. In de winter haalt de warmtepomp warmte uit de bodem en brengt deze over aan het vloerverwarmings-systeem. In de zomer wordt de warmte die door de vloer wordt opgenomen juist terug de bodem ingebracht. Daardoor is de vloer in de zomer heerlijk koel.

Als de buitentemperatuur niet al te sterk daalt verwarmen we de stolp dus zonder gas te verbruiken! De elektrische warmtepomp en de warmtewisselaar doen het werk. Ze halen energie uit de grond met een rendement van 400%! Dit systeem is effectief als een gebouw heel goed geïsoleerd is. Een vloerverwarming werkt namelijk met relatief lage temperaturen.  Opwarmen of afkoelen gaat daardoor langzaam, dat is even wennen. Feitelijk houden we het hele gebouw continu op een temperatuur van 17 - 18 graden. Omdat de ruimtes natuurlijk niet allemaal hetzelfde op de zon liggen en de ene persoon de andere niet is, zijn er thermostaten waarmee de temperatuur wel per ruimte aangepast kan worden.

 pictures/zon_8178.jpg

Het systeem van warmtekoudeopslag gebruikt weliswaar geen gas, maar de pomp gebruikt wel behoorlijk wat elektriciteit! Heel fijn dus dat we een prachtig groot dakvlak met zonnepanelen hebben gerealiseerd. Over de zonnepanelen kan je hier meer lezen.

Als je het leuk vindt kunnen we nog veel meer vertellen over onze ervaringen met deze methode van verwarmen en koelen. Kom maar eens kijken naar de ruimte boven, waar alle installaties hangen.


Starnmeerdijk 6
1488 AG Starnmeer
075 64 11 774

bereikbaarheid en parkeren

nieuwsbrief