Energie van de zon

Minder elektriciteit gebruiken is natuurlijk het beste wat je kan doen voor het milieu. Op de Buitenwerkplaats gebruiken we energiezuinige apparaten en lampen, maar er is toch behoorlijk veel stroom nodig voor de koelkasten en televisieschermen, voor het laden van de elektrische auto en voor de warmtepomp (we komen in een volgend blog terug op deze laatste).

Tot 2018 hebben we gebruik gemaakt van zogenoemde 'groene stroom'. Wij kozen voor Greenchoice en later voor Vandebron, die beide worden gezien als voorlopers op de energiemarkt. Op de website van Milieu Centraal (www.milieucentraal.nl) kan je veel nuttige tips vinden om energie te besparen en ook de meest actuele informatie over hoe schoon de diverse energieleveranciers werkelijk zijn in het opwekken van energie. Feit is dat de vraag naar groene stroom het aanbod nog steeds overstijgt.

We moeten dus eigenlijk allemaal zelf energieproducent worden. In de eerste weken van 2018 is het zover! Aan de zuidoostzijde van de stolp zullen de dakpannen geheel worden vervangen zonnepanelen. Vaak zijn zonnepanelen ons als architecten een doorn in het oog, maar Dagobert heeft een nieuw product gevonden dat wèl aansluit op onze esthetische wensen. De zwarte, langwerpige panelen worden als het ware dakpansgewijs gelegd, met passtukken in de hoeken. Hierdoor ontstaat feitelijk een aaneengesloten zwart dakvlak, die niet bovenop het bestaande dak ligt, maar ìn hetzelfde vlak. Lees het artikel in Duurzaam Gebouwd Nederland over het project.

Zie hier de zonnepanelen op het dak van de stolp, Buitenwerkplaats februari 2018. U bent natuurlijk van harte welkom om de resultaten ter plekke te komen bewonderen.

pictures/zon_8175.jpg

pictures/zon_8197.jpg

 

pictures/zon_8196.jpg
Starnmeerdijk 6
1488 AG Starnmeer
075 64 11 774

bereikbaarheid en parkeren

nieuwsbrief