Alessandra Duarte

 

Kunstenaar Alessandra Duarte (woont en werkt in São Paulo, Brazilië) zal een reeks van nieuw werk gemaakt tijdens haar 3 maanden residentie in Buintenwerkplaats, in Starnmeer, Noord-Holland presenteren. De kunstenaar kwam tot Buitenwerkplaats met de bedoeling om het verkennen van de natuurlijke elementen van het landschap in zijn staat van transformatie, van winter naar lente, door middel van schilderijen en tekeningen.

De focus in het project veranderde bij aankomst. Alessandra werd geconfronteerd met het Nederlandse  cultuurhistorisch landschap dat volledig door mensen is gemaakt; " dit is toch geen natuur!" Niet langer kon ze zich beperken tot het observeren van de seizoenen. De shock zelf, de tegenstelling in dit landschap werd haar nieuwe onderwerp van onderzoek: enerzijds de cultuur, de rechte lijnen en anderzijds de grillige en sterke krachten van de natuur. In L'invention du paysage (Paris, PUF, 2000), stelt de Franse filosoof Anne Cauquelin dat de term en het concept 'landschap' werd uitgevonden rond 1415 in Nederland. Het idee maakte zijn weg naar Italië, en met de Italiaanse creatie van de wetten van het perspectief, voor altijd veranderde onze perceptie van de natuur.

Voor Alessandra belichamen de wind en het wuivende gras dit gavangen landschap. De weerbarstige wind lijkt hier het enige echt natuurlijke en dynamische element. Tegelijk houdt de wind door het aandrijven van de molens dat man-made landschap in stand.

 
Experimenten met de wind leidde tot een reeks van werken die proberen het ??immateriële element op te roepen door middel van beeld en geluid. Alessandra Duarte zal een live muziek en video presenteren:  Grass Score.Ze maakte ook een installatie met een boot die op zeeniveau werd gebracht. Alessandra maakt zo duidelijk de onstabiele situatie voelbaar.


Over de kunstenaar
Alessandra Duarte (1984) werd geboren in São Paulo, Brazilië. In 2007 ontving zij haar BA aan Bard College, New York, met een dubbele major in Studio Arts en Kunstgeschiedenis. Duarte werkt met landschappen met een bijzondere interesse in hoe mensen hen hebben gemanipuleerd. Het contrast tussen een georganiseerde en een organische omgeving is een terugkerend thema in haar werk. Duarte maakt ook installaties in natuurlijke landschappen, coating elementen met pigment, zodat de schermen lijken op haar schilderij. Ze woont al in São Paulo sinds 2009; In 2011 had ze haar eerste solo-expositie en is exposeren in Brazilië en in het buitenland sindsdien.

Over het Landschap Laboratory

Buitenwerkplaats is het opzetten van een landschap laboratorium; een open platform en het internationale ruimtestation te ontmoeten, om te dienen en te werken aan het thema van ons landschap. Een groeiende wereldbevolking, krimpende plattelandsregio's, intensieve en innovatieve voedselproductie, energie landschappen, stijging van de zeespiegel, groeiende belangstelling voor cultureel erfgoed en natuur. Al deze spannende kwesties zullen beïnvloeden het landschap om ons heen. We willen graag de ontwikkeling en uitwisseling van ideeën en kennis te stimuleren, door het organiseren en hosten van projecten en evenementen op dit gebied. Neem contact op met info@buitenwerkplaats.nl met uw project-voorstel.

Deze residentie werd mogelijk gemaakt met de steun van:

http://www.buitenwerkplaats.nl

 

http://www.aptinstitute.org/en/

 

http://www.princeclausfund.org/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Starnmeerdijk 6
1488 AG Starnmeer
075 64 11 774

bereikbaarheid en parkeren

nieuwsbrief